Ylipainoisen koiran laihduttaminen

Kuten monet ihmiset, myös koirat voivat kärsiä liikalihavuudesta. Toisin kuin ihmiset, koirat eivät kuitenkaan pysty puhumaan, jos he tuntevat olonsa epämukavaksi. Siksi lemmikkieläinten omistajien onkin tärkeää tiedostaa lemmikkiensä liikalihavuuden vaarat ja ryhtyä toimiin auttaakseen lemmikkiään laihduttamaan tarvittaessa. Tässä kirjoituksessa keskustelemme siitä, miksi lihavuus on vaarallista koirille, mistä koiran lihavuuden tunnistaa ja miten voit auttaa koiraasi laihduttamaan.

Liikalihavuus on vaarallista koirille siinä missä ihmisillekin

Lihavan lemmikin olo on kurja, vaikkei se sitä osaisi itse kertoa. Se ei pysty liikkumaan samalla tavalla kuin normaalipainoinen lajitoverinsa, ainakaan ilman epämukavuutta tai kipua. Sen elinajanodote lyhenee ja se on suuremmassa riskissä sairastua vakavasti. Se saattaa viettää enemmän aikaa nukkuen tai makaillen, eikä se jaksa leikkiä ihmisen tai toisten koirien kanssa. Joskus koira voi käyttäytyä aivan normaalistikin, mutta eläimet ovat taitavia piilottamaan kipunsa.

Koirien liikalihavuus on yhdistetty moniin terveysongelmiin, kuten diabetekseen, sydämen vajaatoimintaan, hengitysongelmiin, nivelkipuun ja jopa joihinkin syöpätyyppeihin. Siksi on tärkeää tunnistaa lemmikkisi lihavuuden merkit, jotta voit aloittaa ongelman käsittelemisen heti. Voit lyödä vetoa, että koirasi kiittää sinua. Jos olet toisenlaisen vedonlyönnin ystävä, tarkista uusimmat vetovihjeet.

Onko lemmikkini ylipainoinen?

Helpoin tapa selvittää koiran lihavuuskunto on tunnustella sen kylkiluita. Kylkiluiden tulee tuntua helposti kevyellä painalluksella juoksuttaessasi käsiäsi koiran kylkiä pitkin. Ne eivät saisi kuitenkaan näkyä – poikkeuksena tietyt alhaisen rasvaprosentin omaavat rodut, kuten vinttikoirat. Katso koiraasi myös ylhäältä päin; erottuuko sen vyötärö? Koiran tulisi olla hieman tiimalasin mallinen, eli leveämpi rintakehän ja lonkkien kohdalta ja kapeampi vyötäröltä. Jos kapeampaa kohtaa ei ole nähtävissä ja koira on tasaisen leveä koko matkalta, se on todennäköisesti liian lihava.

Koiran painonpudotus

Osaat nyt tunnistaa ylipainoisen koiran. Puhutaanpa sitten siitä, kuinka voit auttaa eläintä laihduttamaan! Olennaisinta laihduttamisessa on oikeanlainen ruokavalio. Kuivaruokaa syövän koiran annoksen tulisi vastata sen ikää, aktiivisuustasoa sekä painoa – huomaa, siis normaalipainoa! Säkeissä on usein taulukko, josta näet suositellun päiväannoksen eri tyyppisille koirille. Valitse tietenkin myös sellainen kuivaruoka, joka sopii koirasi ominaisuuksiin. On olemassa monia erilaisia ruokia, jotka on tehty nimenomaan laihduttavia lemmikkejä ajatellen.

Säännöllinen liikunta auttaa pitämään ylimääräiset kilot pois. Ylipainoista lemmikkiä ei tulisi kuitenkaan viedä juoksulenkeille tai muuten liikuttaa liian raskaasti. Omaehtoinen liikunta esimerkiksi aidatulla pihalla ja useampi lyhyempi kävelylenkki vaikkapa pehmeällä metsänpohjalla ovat hyviä tapoja kuluttaa kaloreita. Uinti voi olla erityisen hyödyllistä ylipainoiselle lemmikille, koska se tarjoaa tehokasta harjoitusta rasittamatta koiran niveliä ja luustoa.

Ennen laihdutuskuurin aloitusta voi olla hyvä keskustella koiran eläinlääkärin kanssa. Hän voi mahdollisesti laatia koiralle suunnitelman, jolla paino saadaan tippumaan sopivassa aikataulussa koiran yksilölliset tarpeet ja ominaisuudet huomioiden.

Lemmikkien parhaaksi

Rakkaiden lemmikkieläintemme pitäminen terveenä on meidän omistajien vastuulla. Moni ei kuitenkaan tunnista, milloin lemmikki on ylipainoinen tai ei ymmärrä lihavuuden vaarallisuutta. Jos nyt huomaat omistavasi pulskan lemmikin tai tiedät sellaisen lähipiirissäsi, ryhdy toimiin!