Miten ruokkia hamsteria?

Koska hamsteri on sekasyöjä, tulee sen ravinnon olla monipuolista ja noudattaa tiettyä ruokaympyrää ainakin enimmissä määrin. Hamsteri on sopeutunut luonnossa elämään välillä vaativissakin olosuhteissa, joten se pärjää kyllä yllättävänkin hyvin huonolla ruoalla. Jokainen lemmikinomistaja kuitenkin haluaa varmasti oman lemmikinsä voivan hyvin, ja parhaiten hamsterin hyvinvointia saa ylläpidettyä oikeaoppisella ruokavaliolla, josta hamsteri saa kaikki itselleen tärkeät ravintoaineet.

Hamsterin ravinto

Hamsterin ruokavalio koostuu enimmäkseen siemenistä. Luonnossa hamsteri syö erilaisia kasvien siemeniä ja pähkinöitä. Se syö myös joidenkin hyönteisten toukkia ja saattaa jopa toisinaan pyydystää hyönteisiä. Lemmikkihamsterin ruokavaliosta pieni määrä voi olla hyönteisiä. Niitä voi ostaa esimerkiksi eläinkaupoista valmiina ja antaa vähän kerrallaan hamsterin häkkiin syötäväksi. Myöskään hedelmiä ei pidä antaa liikaa, sillä ne sisältävät runsaasti sokeria ja vaikka ne ovatkin hyviä herkkuja, hamsterin ei ole tarkoitus syödä niitä ylenmäärin.

Hamstereille on olemassa erilaisia kuivaruokaseoksia, joita voi ostaa kaupasta. Nämä ovat ravinnon perusta ja niitä voi olla kupissa aina saatavilla. Myös erilaiset pelletit tai tangot, joista hamsteri voi nakertaa muonaa irti ovat hyvä lisä ruokaan, sillä ne tuovat myös tekemistä hamsterille. Kuivamuonaseoksen voi halutessaan tehdä myös hamsterille itse. Monet, jotka eivät halua kaupan seoksissa mukana olevia väri- ja säilöntäaineita, tekevätkin näin. Toisin kuin jotkut muut jyrsijät, hamsterit eivät syö heinää. Sitä ei siis turhaan kannata lisätä niille syötäväksi. Joku hamsteri saattaa sen nimittäin syödäkin ja se ei tee hyvää ruoansulatukselle.

Tuoreet ruoka-aineet

Hamsterin tuoreruokaan lasketaan kuuluvaksi muut kuin kuiva-aineet. Nämä voivat olla esimerkiksi salaattia ja vihanneksia. Tuoreruokaa ei tarvitse antaa hamsterille joka päivä, vaan sen voi arvioida tilannekohtaisesti. Toisille voi riittää kertakin viikossa. Hamsterille voi kaupasta löytyneiden vihannesten lisäksi antaa myös voikukan lehtiä, kunhan ne on kerätty puhtaasta paikasta.

Proteiinia hamsterin ruokavalioon saa lisättyä antamalla silloin tällöin vaikkapa pienen palan lihaa tai hyönteisen. Myös koiran tai kissan ruokaa voi antaa pienen nokareen ja monet hamsterit ovatkin melko innoissaan proteiinipitoisista herkuista. Näissä kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus.