Papukaijan ruokinta

Papukaija on harvinainen ja eksoottinen lemmikki. Ne kuuluvat koukkunokkaisiin lintuihin, joita elää luonnossa Etelä-Amerikassa Amazonin alueella ja Afrikassa sademetsien suojissa. Suositun lemmikin papukaijoista on tehnyt niiden kaunis ulkonäkö ja älykkyys. Papukaijat oppivat matkimaan puhetta ja osaavat toistaa useita sanoja. Joidenkin papukaijojen on todistettavasti nähty käyttävän sanoja symboleinakin ja kommunikoivan ihmisten kanssa.

Melko vaativa lemmikki

Papukaija on melko vaativa lemmikki. Se on kovaääninen (kovimmat rääkyjät saattavat huutaa jopa 100 desibelin voimalla) ja vaatii runsaasti tilaa ja huomiota. Papukaija myös elää todella vanhaksi, jopa 90-vuotiaaksi. Sen häkki on siivottava päivittäin ja papukaija on myös päästettävä ulos häkistään, sillä se haluaa osallistua muun perheen toimiin. Osa papukaijoista valitsee itselleen vain yhden ihmisen, johon ne kiintyvät, eivätkä ne anna muiden ruokkia niitä tai siivota niiden häkkiä.

Ravinto

Papukaijat ovat pääosin siementen syöjiä, josta viestii niiden koukkumainen nokkakin. Se on kuin tehty siementen hajottamiseen. Ravinnoksi kelpaa myös erilaiset hedelmät ja pienet hyönteiset. Papukaijan ruokavalio riippuu paljon lajista, sillä evoluution myötä eri papukaijat ovat sopeutuneet erilaiseen ruokavalioon niiden elinalueiden mukaan. Ottaessaan papukaijan lemmikiksi, joutuu omistaja selvittämään lajin ravitsemukselliset ja mahdollisesti myös papukaijan yksilölliset tarpeet ravinnon suhteen.

Papukaijasta ei välttämättä näe heti, vaikka sen ruokavalio ei olisikaan oikea. Onhan laji tottunut luonnossakin selviämään välillä huonommalla ruoalla. Jos kuitenkaan papukaijalla ei ole todettuja sairauksia ja sen käytös tai ulkonäkö muuttuu, esimerkiksi sulat tippuvat, saattaa olla syynä huono ruokavalio. Papukaijan ruokavalion suhteen on oltava myös melko tarkka. Usein linnut rakastavat herkkuja ja niitä mielellään niille antaisikin, mutta lihominen on linnuille vaarallista ja muutenkin liika herkuttelu ja rasvan ja sokerin saanti ei ole niiden terveydelle hyväksi.

Papukaijat voivat myös olla nirsoja ruokiensa suhteen, jolloin niiden ravinteet on mietittävä erityisen tarkkaan. Papukaijojen perusruokavalioon kuuluu sekä siemeniä, että tuoretta ruokaa. Jos lintu on kovin nirso, voi ruokia tarjota eri aikaan vuorokaudesta. Monet lemmikinomistajat ovat huomanneet tämän toimivaksi taktiikaksi. Tuoreessa ruoassa tulisi suosia vihanneksia. Hedelmiäkin voi antaa, mutta ei liikaa niiden sisältämän sokerin vuoksi. Erityisesti banaanin kanssa kannattaa olla varovainen.