Ruokaa kissoille

Kissa on suosittu lemmikki ja niitä on Suomessa arvioitu olevan korkeimmillaan jopa miljoonan kehrääjän verran. Maailmassa kissoja on arviolta 600 miljoonaa. Kissa kesyyntyi ihmisen lemmikiksi jo kauan sitten. Se on toisaalta hakeutunut ihmisen lähelle ja sille on tarjottu asuinpaikkaa, sillä kissat pitivät viljavarastot suojassa jyrsijöiltä ja tuholaisilta. Toisaalta kissa taas ei ole koskaan täysin samalla tavalla kesyyntynyt kuin koira, vaan se on edelleen säilyttänyt saalistusvaistonsa ja käyttäytyy edelleen esimerkiksi luonnossa petoeläimen tavoin.

Mitä kissa syö?

Kissa on lihansyöjä ja sen luonnolliseen ravintoon kuuluvat ennen kaikkea jyrsijät, kuten hiiret ja myyrät. Luonnossa kissa tarvitsee noin kymmenen hiirtä päivässä tyydyttääkseen ravinnontarpeensa. Sisäkissat eivät kuitenkaan hiiriä juuri saa, joten niiden ravinto on korvattava joko itse tehdyllä ruoalla tai teollisella kissoja varten valmistetulla ruoalla. Kissan ruokien valmistaminen itse ei ole erityisen vaativaa puuhaa, mutta jos ruokia ei halua tehdä itse, kannattaa panostaa laadukkaisiin ruokiin. Kissan ruokavalio on sen hyvinvoinnin perusta ja sopimaton ruoka aiheuttaa kissalle sairauksia ja rasittaa sen maksaa ja munuaisia.

Teollinen kissanruoka

Kissoille voi antaa teollisesti valmistetuista ruoista niin sanottua märkäruokaa tai kuivaruokaa. Erityisesti kuivaruokien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne sisältävät usein aineita, jotka eivät kissan ruokavalioon kuulu, kuten vehnää. Kissa ei sinänsä vehnästä sairastu, mutta se on sille täysin turhaa ja saattaa lisäksi aiheuttaa kissan lihomista, joka taas nostaa kissan diabetesriskiä.

Toinen kuivaruokiin yleisesti liitetty riski on virtsakivet, sillä kissan munuaiset ovat melko herkät ja erityisesti vanhoilla kissoilla on syytä panostaa laadukkaaseen ruokaan. Lisäksi erityisesti sisäkissat ovat melko herkkiä saamaan hammasvaivoja juuri hiilihydraatteja sisältävien ruokien vuoksi, joten kissan hampaiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, jos kissan ruokavalioon kuuluu paljon tällaista ruokaa.

Kotitekoinen kissanruoka

Kun valmistaa itse kissalle ruokaa, voi siinä käyttää kaupasta ostettuja raakoja lihoja, kuten maustamattomia naudan suikaleita. Kissa syö luontaisesti raakaa lihaa, joten se kykenee käsittelemään lihan sisältämät ravinteet parhaiten raakana. Riistaa tai järvikalaa kissoille ei kuitenkaan kannata antaa raakana, sillä niiden syömisessä piilee loisvaara ja järvikala sisältää tiaminaasientsyymiä, joka tuhoaa kissan elimistössä tiamiinia, joka on kissalle elintärkeää.