Koirien erikoisruokavaliot

Koiralle voi olla tarpeen ruokkia sitä erikoisruokavaliolla esimerkiksi jonkin sairauden vuoksi. Moni koira pärjää hyvin tasapainoisella perusruokavaliolla ja ennen erikoisruokavalion aloitusta olisikin hyvä keskustella esimerkiksi eläinlääkärin kanssa koiran yksilöllisistä tarpeista. Näin saadaan varmistettua, että koira saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Koiran erikoisruokavalio ei saa koskaan sisältää aineita, jotka olisivat haitallisia koiralle normaalissa ruokavaliossa. Kannattaa myös pitää mielessä, että ruokavalion tavoitteena tulisi olla ensisijaisesti koiran hyvinvointi ja terveys, eivätkä esimerkiksi koiran omistajan omat asenteet.

Ylipainoinen koira

Ylipaino on yksi tavallisimmista syistä miksi koira tarvitsee erityisruokavaliota. Ylipainoon saattaa olla syynä joko liian isot annokset, liian tiheä ruokintaväli tai liian energiapitoinen ruoka. Jos annosten pienentäminen ja liikunnan lisääminen ei auta, kannattaa ruokavaliossa vähentää rasvaa.

Myös hiilihydraattien määrä on syytä tarkistaa. Koiralle ensisijainen energianlähde on rasva, joten liiallinen hiilihydraattien määrä saattaa helposti kerryttää ylipainoa, varsinkin kun monet koirat ovat melko persoja hiilihydraatteja sisältäville herkuille. Ylipainoiselle koiralle saattaa olla apua myös ruokavaliosta, joka on tarkoitettu kastroiduille lemmikeille. Hormonitoiminta vie eläimiltä energiaa ja kastroimisen jälkeen energiantarve pienenee, mikä on usein otettu huomioon näissä ruuissa.

Allerginen koira

Koiran ruoka-aineallergia ilmenee usein iho-oireina ja mahdollisesti käytösoireina kuten kutinan aiheuttamana ärsyyntyneisyytenä. Ruoka-aineallergian ohella koirilla voi ilmetä myös intoleranssia esimerkiksi laktoosille. Intoleranssioireet ilmenevät allergiaa useammin suolisto-oireina, kuten ripulina ja oksenteluna. Jos epäilee koirallaan ruoka-aineallergiaa tai intoleranssia on syytä hakeutua eläinlääkärin luokse, jotta muut mahdolliset sairaudet voidaan sulkea pois. Hoitoa allergiaan ei ole, mutta välttäminen toimii oireiden ehkäisyssä. Koiralle oikean dieetin valitseminen allergiatapauksissa on haastavaa ja vaatii omistajalta sitoutumista.

Koira ja kasvisruokavalio

Koiran on mahdollista tulla toimeen myös pelkästään kasvisruoalla, mutta tämä vaatii omistajalta panostusta oikeisiin ruoka-aineisiin. Kaikille koirille kasvisruokavalio ei välttämättä sovi ja koiran yksilölliset tarpeet tulee huomioida. Jos koira on kasvissyöjä, tulee sen ruokavaliossa huomioida sellaisten vitamiinien tarve, joita koira saisi lihasta. Eläinkaupoista on ostettavissa esimerkiksi B-vitamiinivalmistetta, jota on hyvä lisätä koiran ruokaan. Jos koiran vatsa kestää, sille voi antaa palkokasveja proteiinin lähteeksi. Tämä on kuitenkin aloitettava pienillä määrillä, sillä kaikille palkokasvit eivät sovi ja silloin täydellisen kasvisruokavalion toteuttaminenkin on hankalaa.