Kissojen erilaisia ruokavalioita

Kissat tarvitsevat ruokavaliossaan ensisijaisesti lihaa, mutta joskus on hyvä huomioida tiettyjen kissojen erikoistarpeita esimerkiksi kissarotujen mukaan. Osa kissoista on taas tyypillisesti vain nirsoja lähes kaiken ruoan suhteen ja silloin niiden ruokavalioon pitääkin kiinnittää erityisesti huomiota, jotta ne saisivat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ruokavaliostaan.

Sisäkissan perusruokavalio

Monen kissan perusruokavalio käsittää yhdistelmiä tuoreesta ruuasta eli niin sanotuista märkäruoasta ja kuivaruoasta. Näissä tulee kiinnittää huomiota ruoan laatuun esimerkiksi siihen, että kaupasta ostettu ruoka sisältää tarpeeksi lihaa, eikä liikaa vaikkapa sokeria tai muita hiilihydraatteja joista ei ole kissoille mitään hyötyä.

Raakaruokinta

Kissa saa luontaisesti lähes kaiken vetensä syömästään ravinnosta ja tätä pidetäänkin raakaruokinnan isona etuna, sillä sisäkissat on usein hankala saada juomaan riittävästi vettä. Kissoille annettu raaka liha tai sisäelimet sisältävät runsaasti vettä ja tärkeitä ravintoaineita, joita kissa tarvitsee päivittäin.

Erityisruokavalioita

Toisinaan kissat tarvitsevat tiettyä ruokaa esimerkiksi johonkin terveyteen liittyvän vaivan vuoksi. Hammasvaivainen kissa voi hyötyä vaikkapa kuivamuonasta, joka on rakenteeltaan sellaista, että se puhdistaa hampaita eikä sisällä juurikaan hiilihydraatteja. Kissan nirsous saattaa tässäkin muodostua ongelmaksi, kun kissa ei haluakaan syödä annettua ruokaa. Silloin esimerkiksi virtsakiviin taipuvaiselle kuivamuonaan kiintyneelle kissalle voi antaa eläinkaupasta saatavilla olevaa kuivamuonaa juuri tähän tarkoitukseen. Kissan terveysvaivoihin sopivat ruokavaliot kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä, joka osaa usein suositella vaivaan sopivaa ruokaa.

Kissoille haitallisia ruoka-aineita

Kissat eivät voi syödä samaa ruokaa kuin ihmiset ja monet ruoka-aineet ovatkin niille haitallisia. Toisin kuin joskus luullaan, maito ei kuulu kissan ruokavalioon. Pentukissat juovat emonsa maitoa, mutta monet aikuiset kissat ovat laktoosi-intolerantteja ja maito aiheuttaa niille lähinnä vatsavaivoja. Joitakin hapanmaitotuotteita, kuten viiliä voi kissalle antaa, mutta niitäkään ei ole suositeltavaa nauttia päivittäin. Myös pieniä paloja juustoa voi antaa herkkupalaksi ja jotkut kissat ovatkin aivan hulluna juustoon.

Kissa ei myöskään saa syödä suklaata tai avokadoa (harva kissa niitä haluaakaan). Samoin kaikkien kissojen vatsa ei kestä kalaa. Jos kissa ei saa vatsavaivoja, merikalaa voi antaa vaikka sulatettuna pakasteena. Järvikalaa ei kuitenkaan pidä antaa raakana. Myöskään ihmiselle tarkoitettu tonnikala ei kuulu kissan ruokavalioon.